Consecințele alcoolismului în societatea actuală

Vedem în mod constant oameni care beau la sărbători, evenimente, baruri și chiar în viața de zi cu zi, acasă. În Romania, se remarcă mai ales consumul de bere și vin, băuturi prezente într-o multitudine de case. Consumul acestora este larg răspândit, de la tineri la adulți. Acest lucru se datorează mai multor factori, efectele pe termen scurt, acceptarea socială și legalitatea consumului fiind cele mai importante aspecte.

Pandemia Covid-19 și consumul de alcool

După cum se menționează în articolul „Pandemia Covid-19 și deteriorarea sănătății mintale”, atât pandemia, cât și recluziunea au avut un impact semnificativ asupra sănătății mintale a oamenilor, crescând ratele de anxietate, depresie și alte tulburări. Din aceste motive, abuzul de substanțe și dezvoltarea dependențelor a crescut.

Mai multe studii au observat o scădere a consumului de alcool în timpul detenției. În schimb, impactul asupra sănătății mintale a oamenilor a dus la o creștere a consumului de alcool după lunile de detenție. Factorii de risc asociați cu creșterea consumului de alcool sunt atât internarea, cât și izolarea prin faptul că suferă de boală sau că a avut contact cu cineva.

Expunerea la anumite situații capabile să genereze o tulburare de stres post-traumatic (atacuri teroriste, dezastre naturale, accidente, pandemii…) a fost asociată, în unele studii, cu rate crescute de abuz și dependență de substanțe. În multe ocazii, alcoolul servește drept „mecanism de adaptare” pentru persoanele care nu sunt capabile să facă față problemelor sau care au o tulburare psihică.

Consumul de alcool în societatea actuală ( România)

Alcoolul etilic este o substanță care deprimă sistemul nervos central, având totodată un efect psihoactiv caracterizat prin dezinhibiție, o ușoară euforie și o anumită reducere a anxietății. Din acest motiv, instabilitatea emoțională este un factor predispozant pentru consumul de alcool.

În ultimul an, prevalența consumului de alcool la bărbați a fost de 82,7%, în special la cei cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani. În schimb, prevalența la femei a scăzut până la 71,6%, fiind mai mare în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.

Conform sondajelor realizate de Observatorul spaniol pentru droguri și dependențe, 72,0% dintre bărbații spanioli declară că au consumat alcool în ultima lună, față de 53,9% dintre femei. În ceea ce privește consumul zilnic, procentul este de 14,2% pentru bărbați și 3,4% pentru femei. La ambele sexe, berea este cea mai consumată băutură alcoolică, urmată de vin.

Vârsta de debut este precoce, nerespectând vârsta majoratului. Din ce în ce mai mulți tineri consumă alcool sub formă concentrată, ceea ce înseamnă consumul unor cantități mari de alcool în câteva ore, în special în timpul liber din weekend. Din acest motiv, intoxicația acută cu alcool este mai frecventă în această categorie de populație.

Este important de menționat nivelul socio-economic al indivizilor, deoarece acesta este un factor determinant în consumul de alcool. Cei cu un statut socio-economic mai scăzut nu au aceeași ușurință de acces la informații despre sănătate sau la anumite servicii de sănătate. De multe ori, educația cu privire la substanțele periculoase pentru sănătate nu este la fel de răspândită ca în cazul populației cu un nivel socio-economic mai ridicat, iar aceștia își pot permite, de asemenea, servicii medicale private, precum și ajutor psihologic și alte tipuri de ajutor medical.

Rolul familiei joacă, de asemenea, un rol important în ceea ce privește consumul de alcool. Părinții al căror consum de alcool este ridicat și, prin urmare, normalizat, vor condiționa consumul viitor de alcool al urmașilor lor, care sunt mai predispuși să încerce alcoolul la o vârstă fragedă și în mod repetat de-a lungul timpului.

În cele din urmă, este necesar să menționăm publicitatea și marketingul care există în jurul acestei substanțe. Vedem în mod constant reclame pentru numeroase băuturi alcoolice, precum și în reviste și pe rețelele de socializare. După cum am menționat deja, este o substanță foarte normalizată în societatea noastră, al cărei consum nu numai că este „normal”, dar cei care nu o consumă sunt etichetați drept „plictisitori”, „ciudați” sau „plictisitori”.

De ce se consumă atât de mult alcool?

Principalele motive pentru consumul de alcool sunt următoarele:

  • Oamenii spun că este distractiv și că face petrecerile mai animate. Ei spun că le place cum se simt după ce beau și că alcoolul reduce timiditatea și îi face să se simtă mai puțin inhibați din acest punct de vedere, astfel încât pot cunoaște mai multe persoane.
  • Există multă presiune socială pentru a bea alcool, în special în rândul tinerilor. Alcoolul le conferă un statut social mai ridicat, un factor foarte important la această vârstă, deoarece aceștia caută să fie „populari” și încurajează integrarea socială. Adolescenții cu o stimă de sine scăzută și o nevoie mare de aprobare sunt legate de o motivație mai mare de a urma comportamentul colegilor lor pentru a-și asigura integrarea în rândul acestora.
  • Este un drog a cărui utilizare este legală începând cu vârsta de 18 ani, astfel încât oamenii au acces ușor la el. În plus, nu există avertismente privind pericolul consumului său, nici pe etichetă, nici în locurile în care este comercializat.
  • Alcoolul este foarte normalizat în țara noastră. Există conceptul de „tomar algo”, care se referă la consumul de alcool și la o tapa. Este o expresie foarte răspândită și tinde să fie principala formă de petrecere a timpului liber a oamenilor.
  • În ceea ce privește populația minoră și adolescentă, este foarte frecventă deținerea de botellones ca formă de petrecere a timpului liber. Acestea sunt adunări ilegale în masă ale tinerilor pentru a consuma cantități mari de alcool, a asculta muzică, a vorbi și a dansa.
  • Până în urmă cu câțiva ani, consumul de alcool era chiar recomandat de specialiștii în nutriție, indicând că un pahar de vin pe zi era chiar sănătos pentru inimă. Astăzi, acest mit nu mai este atât de răspândit în rândul profesioniștilor, iar alcoolul a fost exclus din Piramida Alimentației Sănătoase a SENC, indicând faptul că consumul de alcool ar trebui să fie opțional, moderat și responsabil la adulți.

Lasă un comentariu