Ce efecte are consumul de alcool asupra sănătății mintale?

Alcoolul este o substanță psihoactivă care afectează mecanismele și substanțele chimice din creierul dumneavoastră care sunt direct legate de acțiunile și starea de spirit (1). Pe termen scurt, consumul moderat și ocazional de alcool poate provoca relaxare. Mulți oameni se bucură de consumul de alcool pentru că acesta le aduce plăcere și poate îmbunătăți experiența unei întâlniri sociale (2).

Cu toate acestea, cu cât beți mai mult, cu atât mai mult efectele intoxicației cu alcool preiau controlul. Starea dumneavoastră de spirit pozitivă se poate transforma brusc în emoții neplăcute și puteți deveni trist sau deprimat. Pe termen lung, consumul de alcool poate avea un efect de lungă durată asupra sănătății tale mintale (3). Unele persoane pot bea pentru a elibera stresul sau anxietatea și folosesc alcoolul pentru a-și suprima emoțiile (4, 5). În timp, aceștia pot începe să bea în exces și să aibă nevoie de mai mult alcool pentru a obține efectul dorit. Cu toate acestea, consumul excesiv de alcool poate agrava atât stresul, cât și anxietatea și poate cauza alte probleme de sănătate mintală (6, 7).

Afecțiunile de sănătate mintală și tulburarea legată de consumul de alcool
Unele studii științifice arată că consumul excesiv de alcool are o legătură directă cu depresia (6), anxietatea (8), psihoza (9) și tulburarea bipolară (10) și poate crește, de asemenea, riscul de sinucidere (11). Multe dintre persoanele care suferă de aceste tulburări sunt mari consumatori de alcool și pot avea un diagnostic de tulburare de consum de alcool (AUD) sau de dependență. De fapt, AUD este considerată o afecțiune de sănătate mintală și necesită ajutor profesional (12).

Consumul de alcool în timp ce iei medicamente poate avea un impact periculos asupra sănătății tale mintale

Multe persoane cu probleme de sănătate mintală iau medicamente pentru a-și stabiliza starea de spirit și comportamentul. Alcoolul poate interacționa cu aceste medicamente și cu altele, astfel încât acestor persoane li se recomandă, de obicei, să nu consume alcool (13, 14). În mod similar, cei care utilizează amfetamine, opioide sau orice alte droguri ilegale ar trebui, de asemenea, să evite alcoolul (15). Interacțiunea dintre alcool și droguri, fie că sunt legale sau nu, poate modifica sau agrava efectele ambelor și poate duce chiar la deces.

Utilizarea alcoolului pentru a vă „automedica” și pentru a vă schimba starea de spirit nu este niciodată o idee bună. Dacă aveți dificultăți în a face față unei probleme de sănătate mintală, cea mai bună opțiune este să căutați sprijin profesional, inclusiv linii de asistență telefonică și alte resurse. În mod similar, dacă vă îngrijorează consumul de alcool al dumneavoastră sau al altcuiva și dacă acesta are un impact asupra sănătății dumneavoastră mintale, puteți consulta un profesionist din domeniul sănătății pentru a vă ajuta să determinați nivelul de risc și cele mai potrivite intervenții și tratamente.

Lasă un comentariu